BANTUAN KERAJAAN
Trending

Pemberian Bantuan Kewangan Sebanyak RM2,700 Diberikan Sepenuhnya

Untuk makluman semua Inisiatif khas berbentuk bantuan kewangan ini merupakan sebahagian insentif di bawah Belanjawan 2024. Pemberian Bantuan Kewangan RM2700 secara sekaligus ditawarkan kepada rakyat Malaysia yang menepati kelayakan yang ditetapkan.

Sila ikuti perkongsian dibawah ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang bantuan yang diberikan ini.

PEMBERIAN BANTUAN KEWANGAN RM2700

Tahukah kalian, kerajaan menerusi agensi Jabatan Kebajikan Masyarakat telah memperkenalkan sebuah program yang dikenali sebagai bantuan geran pelancaran. Program GP ini adalah merupakan skim bantuan yang ditawarkan untuk modal perniagaan.

Bantuan khas ini dikendalikan oleh pihak JKM pada tahun ini sebagai insentif geran pelancaran one-off. Kadar yang diberikan kepada pemohon adalah berjumlah RM2700 sekaligus.

Tujuan utama perlaksanaan program ini adalah bagi memperkasakan ekonomi kumpulan sasar JKM yang produktif. Mereka yang mempunyai minat, kemahiran dan potensi untuk menjana pendapatan layak memohon.

Dengan adanya skim bantuan seperti ini JKM yakin dapat mewujudkan program pembangunan dan pengintergrasian bagi membantu klien mencapai matlamat kearah lebih berdikari.

KRITERIA KELAYAKAN BANTUAN KEWANGAN RM2700

Antara kriteria syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan dalam program geran pelancaran adalah seperti berikut :

  • Warganegara dan bermastatutin di negara Malaysia
  • Pendapatan isi rumah bulanan tidak melebihi Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) purata miskin isi rumah semasa atau purata miskin perkapita semasa
  • Merupakan kumpulan sasar JKM.

SENARAI BANTUAN KEWANGAN DIBAWAH PIHAK JKM YANG BOLEH DIMOHON :

  • Bantuan Kanak-kanak
  • Bantuan Warga Emas
  • Bantuan Anak Pelihara
  • Bantuan Am Persekutuan
  • Bantuan Am Negeri
  • Bantuan Latihan Perantis
  • Bantuan geran pelancaran

CARA MOHON BANTUAN KEWANGAN JKM

Kepada mereka yang berkelayakan dan berkeperluan, permohonan boleh dikemukakan melalui laman rasmi – eBantuan JKM

Permohonan juga boleh dilakukan di peringkat pejabat kebajikan masyarakat Daerah/ jajahan/ bahagian di seluruh negara. Setiap permohonan yang didaftarkan akan melalui siasatan untuk penilaian (means-tested) bagi pengesahan kelayakan bantuan kepada setiap pemohon.

INFO & MAKLUMAT LANJUT

Sila RUJUK DISINI untuk mengetahui lebih banyak bantuan yang disediakan oleh kerajaan Malaysia.Serta klik link di bawah ini untuk menyertai group telegram

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button