BANTUAN KERAJAAN

Pengeluaran Penuh Simpanan KWSP Boleh Dilakukan Dalam Akaun 1 & 2

Pengeluaran penuh Simpanan KWSP kini boleh dilakukan dalam akaun 1 & 2 untuk setiap pencarum KWSP.Simpanan KWSP terbahagi kepada 2 Akaun. Akaun 1 adalah untuk pengeluaran secara penuh.Manakala, akaun 2 KWSP pula berfungsi untuk pengeluaran secara sebahagian sahaja mengikut syarat yang ditentukan.

Sila ikuti perkongsian dibawah ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang jenis pengeluaran yang dibenarkan.

PENGELUARAN PENUH SIMPANAN KWSP

Seperti sedia maklum, pada tahun ini kerajaan tidak dapat meluluskan pengeluaran khas 2.0 atas sebab-sebab tertentu. Namun tahukah anda, sebenarnya ahli KWSP boleh membuat pengeluaran sepenuhnya atau sebahagian melalui akaun 1 dan akaun 2.

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja telah menyediakan kemudahan pengeluaran kepada pencarum yang memerlukan. Setiap jenis pengeluaran telah ditetapkan syarat kelayakan khusus dan ahli perlu mematuhi kriteria yang disediakan.

BERUMUR 55 TAHUN

Ahli yang mencapai usia 55 tahun dibenarkan membuat pengeluaran penuh simpanan mereka kerana Akaun 1 dan Akaun 2 akan digabungkan menjadi Akaun 55. Jika pencarum memilih untuk terus bekerja selepas usia 55 tahun, caruman yang diterima selepas itu akan dikreditkan ke dalam Akaun Emas yang hanya boleh dikeluarkan apabila anda mencapai umur 60 tahun.

PEKERJA BERPENCEN

Bagi Pekerja Berpencen / Persaraan Pilihan, mereka boleh membuat pengeluaran penuh. Definisi pekerja berpencen adalah pekerja yang telah diletakkan dalam jawatan di bawah mana-mana undang-undang bertulis dalam perjawatan berpencen oleh Kerajaan Malaysia ataupun Kerajaan Negeri atau badan kuasa berkanun atau tempatan.

MELANGKAH KE MAKKAH – HAJI

Pencarum yang beragama Islam berusia 55 tahun dan ke bawah yang sedang merancang untuk mengerjakan ibadat haji boleh menggunakan simpanan Akaun 2 sebagai tambahan kepada simpanan di Lembaga Tabung Haji.

Pengeluaran maksimum RM 3,000 atau baki akaun 2 mengikut mana yang lebih rendah.

MENINGGALKAN NEGARA

Ahli yang telah melepas atau melucutkan taraf kewarganegaraan mereka bagi berhijrah ke negara lain boleh memilih untuk mengeluarkan kesemua simpanan mereka di KWSP.

KESIHATAN PENCARUM

KWSP membenarkan ahli yang menghadapi masalah kesihatan untuk membuat pengeluaran daripada Akaun 2 bagi membiayai kos perubatan penyakit kritikal dan atau peralatan bantuan kesihatan.

CEO KWSP BENARKAN PENGELUARAN PENUH SIMPANAN KWSP

Bagi mereka yang menepati syarat-syarat yang telah ditetapkan, permohonan pengeluaran penuh KWSP ini boleh dibuat secara atas talian (online) di Sistem i-Akaun KWSP atau secara manual di cawangan-cawangan KWSP berdekat.

i-Akaun adalah sistem yang membolehkan ahli KWSP berurusan dengan badan simpanan kewangan ini secara mudah dan cepat.

Maklumat lengkap berkenaan pengeluaran KWSP, boleh diteliti di Portal Rasmi KWSP.

INFO & MAKLUMAT LANJUT

Sila RUJUK DISINI untuk mengetahui lebih banyak bantuan yang disediakan oleh kerajaan Malaysia.Serta klik link di bawah ini untuk menyertai group telegram.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button