BANTUAN KERAJAAN

Bantuan Kredit e-Dompet RM200 Dikreditkan Jun Ini

Belanjawan 2023 telah dibentangkan semula susulan pertukaran kerajaan lama kepada Kerajaan Perpaduan berikutan Pilihan Raya Umum Ke-15 pada November 2022 lalu.

Salah satu bantuan yang terkandung dalam pembentangan tersebut adalah pihak kerajaan bersetuju akan memberikan bantuan e-wallet kepada golongan belia.

BANTUAN E-TUNAI 2023

Pihak kerajaan telah bersetuju untuk melaksanakan program bantuan etunai belia rahmah. Inisiatif ini akan ditawarkan kepada kira-kira 2 juta rakyat Malaysia yang terdiri daripada kumpulan belia.

Tujuan perlaksanaan bantuan ini selain daripada memberi manfaat kepada golongan mahasiswa, ia juga secara langsung memupuk budaya pembayaran tanpa tunai. Kadar bayaran juga turut dinaikkan berbanding tahun lalu dan tanpa mengira had umur.

SYARAT KELAYAKAN BANTUAN

Berdasarkan tahun lalu, bantuan ewallet ini ditawarkan kepada golongan yang menepati syarat kelayakan seperti berikut :

  • Warganegara Malaysia
  • Individu belia mencapai umur 18 sehingga 20 tahun
  • Merupakan pelajar sepenuh masa di peringkat setara diploma dan Institusi Pengajian Tinggi (IPT)

JUMLAH BAYARAN

Dengan peruntukan RM400 Juta yang memberi manfaat kepada 2 juta belia berusia 18 – 20 tahun jumlah bayaran bagi Bantuan e-Tunai Belia Rahmah adalah :

  • RM 200
berbeza pada tahun sebelumnya yang mana, bantuan yang kerajaan terdahulu sedia kepada belia di negara ini adalah 
  • RM 150

PENYEDIA PERKHIDMATAN

Dijangka beberapa penyedia perkhidmatan akan terlibat dalam program bantuan e-tunai belia rahmah 2023 untuk pemohon menebus insentif seperti berikut :

  • BigPay
  • ShopeePay
  • GrabPay
  • Tounch N Go Ewallet

Nota : Aplikasi perkhidmatan berdasarkan bantuan ewallet tahun lalu. Bantuan khas kredit e-tunai belia rahmah ini telah diumumkan pada pembentangan BELANJAWAN 2023

TARIKH PERMOHONAN BANTUAN

Pada tahun lalu, bantuan ePemula dilaksanakan pada bulan April hingga Jun 2022. Bagi bantuan e-tunai 2023, masih belum ada kenyataan rasmi berkenaan tarikh permohonan.

Dijangkakan selewat-lewatnya pada pertengahan tahun ini akan dilaksanakan, segala maklumat terkini berkenaan bantuan khas untuk belia ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

INFO & MAKLUMAT LANJUT

Pada tahun ini, pihak kerajaan persekutuan dan negeri telah menyediakan pelbagai jenis inisiatif khususnya berbentuk bantuan kewangan. 

Kepada mereka yang terlepas pandang, sila semak senarai bantuan yang ada dan berkelayakan untuk dimohon – PORTAL BANTUAN untuk rujukan penuh maklumat.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button