BANTUAN KERAJAAN

Pengeluaran Bersyarat Fasa 1 KWSP FSA Telah Dibenarkan

Untuk makluman anda, pihak KWSP telah mnyediakan kemudahan pembiayaan pengeluaran KWSP kepada setiap ahli dan pencarum melalui Fasiliti Sokongan Akaun 2.

Untuk Pengeluaran KWSP Bersyarat fasa 1 pula kini telah dibenarkan kepada ahli dan pencarum, dan permohonan ini mula dibuka pada bulan April dan tempoh permohonan diberikan selama setahun.

PENGELUARAN KWSP BERSYARAT

Untuk makluman anda, baru-baru ini pihak berwajib telah memaklumkan bahawa permohonan pengeluaran KWSP fasa 1 mula dibuka pada 7 April 2023. Ahli KWSP yang berumur 40 tahun ke atas layak untuk membuat permohonan, tertakluk pada kesediaan institusi bank yang mengambil bahagian.

Melalui kemudahan pembiayaan pengeluaran KWSP FSA2 ini, pihak Bank akan mengendalikan sepenuhnya proses permohonan yang dilakukan. Institusi yang terlibat buat masa ini adalah MBSB dan Bank Simpanan Nasional (BSN).

SOKONGAN AKAUN 2 KWSP

Kemudahan pembiayaan pengeluaran ini akan memberi manfaat kepada lebih daripada 4 juta pencarum / ahli KWSP di bawah umur 55 tahun. Kadar faedah (konvensional) atau secara kadar keuntungan islamik bakal dikenakan oleh pihak bank dijangka diantara empat (4) hingga lima (5) peratus setahun.

Kadar yang dikenakan adalah jauh lebih rendah daripada kadar pasaran semasa bagi pembiayaan peribadi dari institusi perbankan yang lain.

PENGELUARAN SEHINGGA RM50,000

Untuk pengetahuan umum, kadar jumlah pengeluaran yang dibenarkan adalah minimum RM3,000 sehingga RM50,000. Jumlah pembiayaan adalah tertakluk pada baki simpanan akaun 2 KWSP pemohon.

SYARAT KELAYAKAN & PERMOHONAN

Bagi ahli KWSP yang berminat, permohonan boleh dilakukan secara atas talian. Syarat kelayakan dan panduan permohonan telah disediakan, sila layari laman rasmi FSA2 KWSP – DI SINI

Nota : Setakat 31 Januari 2023, kira-kira seramai 1.89 juta ahli KWSP yang berumur antara 40 hingga 55 tahun (38 peratus) yang mempunyai baki simpanan dalam akaun 1 sebanyak RM10,000 kebawah. Penting untuk membina semula tabungan bagi kumpulan ini agar mempunyai simpanan mencukupi untuk hari persaraan nanti.

INFO & MAKLUMAT LANJUT

Pada tahun ini pelbagai inisiatif khususnya berbentuk bantuan tunai telah diperkenalkan oleh kerajaan bagi meringankan beban rakyat yang kurang berkemampuan. 

Jika anda terlepas pandang, sila semak senarai bantuan yang ada dan berkelayakan untuk dimohon – SEMAK DISINI untuk rujukan umum.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button