BANTUAN KERAJAAN

RM500 Untuk Rakyat Malaysia Diberikan Melalui Bantuan Awal Ramadhan

Salah satu inisiatif kerajaan persekutuan dalam membantu golongan Asnaf yang memerlukan dan berkelayakan mendapat bantuan adalah dengan mewujudkan Bantuan Awal Ramadhan.

Untuk makluman anda , bantuan ini merupakan bantuan kewangan yang diberikan secara bulanan berjumlah RM500 yang telah disediakan oleh Majlis Agama ISlam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Untuk maklumat lanjut, ikuti perkongsian dibawah.

BANTUAN AWAL RAMADHAN RM500

Bantuan ini merupakan satu bantuan kewangan secara bulanan yang diberikan kepada goolongan Asnaf bagi setiap negeri persekutuan di Malaysia.

Bantuan Ramadhan 1444H Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) akan disalurkan bermula 27 Mac 2023 / 5 Ramadhan 1444H secara berperingkat.

JUMLAH BAYARAN

Penerima yang layak menerima bayaran bantuan awal ramadhan ini, mereka akan terima :

  • RM500 (one-off)

TARIKH BAYARAN

Setiap kelayakan, individu tersebut akan terima bayaran bermula :

  • 27 MAC 2023

SYARAT KELAYAKAN

Berikut adalah syarat kelayakan yang ditetapkan :

  • Beragama Islam
  • Warganegara Malaysia
  • Mestilah bermastautin di Wilayah Persekutuan tidak kurang dari (1) satu tahun dan masih menetap di Wilayah Persekutuan.
  • Tertakluk kepada pengiraan Had al-Kifayah

CARA MEMOHON

Kepada anda yang ingin memohon bantuan ini, sila layari portal rasmi MAIWP iaitu https://www.maiwp.gov.my/ untuk tahu lebih terperinci cara memohon bantuan ini.

Semoga bantuan yang diberikan oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) ini dapat membantu golongan asnaf dalam menyambut bulan mulia kali ini.

MAKLUMAT LANJUT

Pada tahun ini, pihak kerajaan persekutuan dan negeri telah menyediakan pelbagai jenis inisiatif khususnya berbentuk bantuan kewangan. Kepada mereka yang terlepas pandang, sila semak senarai bantuan yang ada dan berkelayakan untuk dimohon – SEMAK DISINI untuk rujukan penuh maklumat.Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button